Obiective turistice:
Obiective turistice dar mai ales obiective cu semnificatie istorica la tot pasul.
Adrian Andrei Rusu afirma in una din lucrarile sale:
„Probabil că nu există în România un perimetru aşa de restrâns care să concentreze atât de multe lucruri de văzut şi admirat.”
Suntem foarte aproape:
Rezervatia de zimbrii Hateg– Aflata 3 km de oras, rezervatia din padurea Slivut se mandreste cu faptul de a fi primul loc de pe teritoriul Romaniei, unde zimbrul european si-a facut aparitia. Acest fapt s-a intamplat in toamna anului 1958, cand o pereche de zimbri – Podarec si Polonka – a fost adusa din Polonia.
Manastirea Prislop– Aflată la 13 km de Haţeg am descoperit-o ca pe o adevarată poartă spre rai. Mănăstirea propriu-zisă, veche de 500 de ani, adăposteşte icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Asezata intr-o poiana, la altitudinea de 640 m, Manastirea Prislop este inconjurata de dealuri care coboara in pante domoale pana aproape de monument.
Parcul National Retezat-Muntii Retezat sunt numiti si „Bijuteria Carpatilor”. Odata ce ai ajuns aici, la peste 2000 m altitudine, cu siguranta vei avea acel sentiment ca nu mai vrei sa pleci niciodata acolo jos, in forfota lumii cu poluarea si grijile zilnice. Varfurile semete, plantele, animalele, pasarile, salbele de lacuri ca niste ochi albastrii, totul este de poveste, de neimaginat!
Manastirea Colt/Cetatea Colt- Manastirea Colt se inalta la poalele Muntelui Retezat, pe o culme des, care a fost imortalizat de Jules Verne in romanul „Castelul din Carpati”.
Biserica Densus-Edificiul este considerat ca fiind una dintre cele mai bizare constructii, mai ales ca întreaga lui “carcasa” poate fi privita si ca un muzeu cu exponate din fosta colonie romana Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa
Biserica de Piatra Santamarie Orlea si Castelul Kendeffy-La sud de orașul Hațeg, pe malul drept al Râului Mare, se află localitatea Sântămăria-Orlea, atestată documentar în anul 1331, sub denumirea de „villa Sancte Marie”. Pe un mic platou de la periferia satului, la mică distanță de vechiul castel al familiei nobiliare Kendeffy, se ridică un lăcaș de cult impunător, aparținător, în prezent, cultului reformat.Construită din piatră brută și piatră fățuită la muchii, biserica atrage atenția nu doar prin aspectul îngrijit al zidurilor sale înalte, cât mai ales prin frumusețea portalurilor și a ferestrelor, cu coloane și chenare atent executate.
Sarmizegetusa Ulpia Traiana-Cladirile, numeroase si bogate descoperite în urma cercetarilor dezvaluie o intensa activitate edilitara. S-au pastrat pâna astazi amfiteatrul, forul, palatul augustalilor, thermele, edificii publice si particulare.
Castelul Corvinilor- Amprenta secolelor peste care a dainuit este vizibila în stilurile arhitectonice care l-au transformat într-o lectie vie de istorie a arhitecturii. Un “puzzle” în care elementele gotice, neo-gotice, renascentiste sau baroce se îmbina, transformându-l într-o prezenta inedita.
Geoparcul dinozaurilor
Muzeul Tarii Hategului